Advertentieplicht energielabel per 1 januari 2022


Huiseigenaren zijn verplicht bij oplevering, verkoop of verhuur van de woning een geldig (definitief) energielabel te overhandigen. Per 1 januari 2022 kan de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) ook handhaven op de advertentieverplichting wanneer er nog geen definitief energielabel is afgegeven voor de woning.


Ben Stuijts - 2021-12-30T21:55:25.842Z
🏷 energielabel


Wanneer huiseigenaren een advertentie (laten) plaatsen waarin ze hun woning te koop of te huur aanbieden, moet vanaf het nieuwe jaar in die advertentie gemeld worden wat het definitieve energielabel van dat object is. Om het energielabel van een woning te bepalen, bent u verplicht om een gediplomeerd en erkende adviseur in arm te nemen. Deze adviseur komt langs in de woning en loopt deze zorgvuldig door aan de hand van een uitgebreide checklist. Er wordt onder andere gekeken naar de aanwezige isolatie, verwarming en ventilatie. Nadat de woning is geïnspecteerd, worden alle bevindingen verwerkt en doorberekend in de software en krijgt u als eigenaar van de woning een energieprestatie certificaat. Desgewenst stellen we ook een uitgebreid maatwerkadvies op om de woning energiezuiniger te maken.

Vraag hier jouw energielabel aan

Aanmelden met definitief label

Voorne Makelaars adviseert verkopers om aan het begin van het verkoopproces een definitief energielabel aan te vragen. In ieder geval vóórdat de woning op funda geplaatst wordt. Daarmee wordt voorkomen dat u aangeschreven of beboet wordt door de ILT. Per 1 januari kunnen deze boetes voor natuurlijke personen oplopen tot 435 euro, per woning zonder energielabel. Is uw klant een bedrijf? Dan bedraagt de boete 870 euro.

Wat is een energielabel?

Met een energielabel kunnen kopers en huurders in één oogopslag zien of een woning zuinig of onzuinig is. Dat is handig, want een keuze voor een zuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu! Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A++++ (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, triple of HR++ glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. Het energielabel is een document waarin deze kenmerken zijn beschreven.

Vooralsnog blijft het mogelijk om ook woningen zonder definitief energielabel aan te melden op sites zoals funda. Maar let op: doordat zoekers kunnen filteren op definitieve labels krijgen ze geen objecten te zien met een voorlopig label. Zo loopt u potentieel een grote groep zoekers voor het object mis. Nog meer reden om een definitief label te laten regelen dus.

Aankoop makelaar

Ga echt voor dat droomhuis, zorg voor een scherpe onderhandeling en koop geen huis met allerlei mankementen, waar u vooraf geen weet van hebt. Laat u bij deze belangrijke beslissing begeleiden door een aankoopmakelaar. Dit heeft een groot aantal voordelen en eigenlijk is er altijd sprake van het zichzelf terugverdienen van de kosten van de makelaar.

Meer informatie aankoopmakelaar

Vrijblijvende afspraak inplannen

Verkoop makelaar

Uw huis verkopen is veel meer dan een advertentie plaatsen op een van de bekende huizensites. Aan de verkoop van uw huis zijn allerlei juridische zaken verbonden, die goed geregeld moeten worden. Daarbij helpt een goede verkoopstrategie: Deze bestaat uit de juiste prijs, onderhandeling en gerichte reclame.

Meer informatie verkoopmakelaar

Gratis waardebepaling

Een waardebepaling wordt gratis uitgevoerd en geeft een indicatie van de verwachte verkoopprijs. Daarnaast is een waardebepaling geheel vrijblijvend en geven we u een verkoopadvies.

Meer informatie gratis waardebepaling

Direct waardebepaling inplannen