Wat is een bankgarantie?


Als je een woning koopt, moet je meestal 10% van de koopsom als garantie op de rekening van de notaris storten. In plaats van met eigen geld kun je dat ook regelen met een bankgarantie.


Ben Stuijts - 2022-01-18T21:41:44.280Z
🏷 bankgarantie 🏷 koopcontract


Jouw bod op het huis van je dromen is geaccepteerd en de koopovereenkomst is ondertekend. Een spannende tijd breekt aan: het hypotheekproces gaat van start. Je bent nog geen eigenaar van de woning. Dat gebeurt op het moment van passeren van de eigendomsakte bij de notaris.

In het koopcontract voor je nieuwe huis wordt altijd een waarborgsom opgenomen. Dit wordt gedaan om de verkoper financieel te beschermen. Bijvoorbeeld als de koper op het laatste moment van de koop afziet. Meestal gaat het om 10% van de koopsom.

Deze 'aanbetaling' wordt aan de notaris overgemaakt. De notaris beheert het in een depot. Als de koop doorgaat, wordt de waarborgsom in vermindert op de totale koopsom.

Zo’n bankgarantie regel je meestal via je hypotheekadviseur. Een bankgarantie is een waardepapier waarop staat vermeld welke instelling voor jou garant staat voor het bedrag van de waarborgsom. Zo’n instelling kan een bank zijn, maar ook een borgstellingsmaatschappij of een verzekeraar.

Een bankgarantie is onherroepelijk en onvoorwaardelijk. Dit betekent dat wanneer de bankgarantie eenmaal is afgegeven, deze niet meer ingetrokken kan worden. Alleen de notaris kan de bankgarantie afwijzen als deze niet gesteld had moeten worden of naar de verkeerde notaris is verstuurd.

Wat kost een bankgarantie?

Voor zo'n garantie rekenen de meeste banken ongeveer 1% aan kosten. Bij een koopsom van € 350.000 is het bedrag waarvoor de bank garant staat € 35.000. De kosten bedragen dan € 350.

Spaargeld of bankgarantie, wat kun je beter doen?

Heb je voldoende spaargeld, dan kun je dit beter gebruiken. Stel: je ontvangt 0,4% spaarrente en de overdracht bij de notaris is over 3 maanden. Stort je de gevraagde 10% van het aankoopbedrag (in bovenstaand voorbeeld € 35.000), dan loop je € 35 aan rente mis. Dat is een stuk minder dan de pakweg € 350 die de bank rekent voor een bankgarantie.

Nu de rente vaak nul of bijna nul is, is het altijd beter om het spaargeld in te zetten. Nadeel hiervan is natuurlijk wel dat je dit nu niet kunt inzetten voor bijvoorbeeld een verbouwing.

Snel een bankgarantie? Dan is Nationale Waarborg een goede optie

Nationale Waarborg verstrekt sinds 2003 bankgaranties voor bestaande bouw en nieuwbouwwoningen. De bankgarantie kan via een hypotheekadviseur worden aangevraagd in combinatie met elke hypotheek. Nationale Waarborg stelt jouw bankgarantie tegen een aantrekkelijk tarief en binnen één werkdag na aanvraag. Gemak, service en snelheid zijn onze kernwaarden. Dit betekent een eenvoudige aanvraagprocedure, deskundige beoordeling en snelle afhandeling. Vaak is jouw bankgarantie na aanvraag binnen een dag geregeld.

Nationale Waarborg kan een bankgarantie stellen vanaf het moment dat er een renteaanbod in bezit is bij jouw adviseur. Dit is meestal veel sneller dan wanneer de bankgarantie wordt aangevraagd bij de geldverstrekker van de hypotheek. Een geldverstrekker geeft namelijk vaak pas een bankgarantie af wanneer de gehele hypotheek rond is. Dan is de uiterste steldatum die in de getekende koopovereenkomst staat meestal al verstreken. De verkoper kan je in gebreke stellen als je niet op tijd voldoet aan de eisen die in de koopovereenkomst staan. Dus ook als de bankgarantie te laat wordt geleverd. Het geeft een hoop rust als de bankgarantie al in het begin van het koopproces is verstuurd naar de notaris. Daarnaast is het bij Nationale Waarborg mogelijk om als extra zekerheid een verzekering af te sluiten op de bankgarantie.

De bankgarantie ligt bij de notaris, hoe gaat het nu verder?

De notaris bewaart de garantie en de nota in jouw dossier. Je betaalt de bankgarantiekosten namelijk pas bij het passeren van de eigendoms- en hypotheekakte. Als er iets gewijzigd moet worden aan de bankgarantie, doet de notaris een wijzigingsverzoek bij Nationale Waarborg. Bij passeren neemt de notaris de nota voor de bankgarantie samen met de andere kosten mee in de eindafrekening die je voldoet bij het passeren.

Het kan gebeuren dat de notaris de nota over het hoofd ziet en deze niet op de eindafrekening zet. Wij sturen je dan na passeren een nota. Check dus voor passeren de eindafrekening van de notaris om te voorkomen dat je achteraf nog een nota voor de bankgarantie krijgt.

Afzien van koop

Als je de koop ontbindt voor het verlopen van de ontbindende voorwaarden of wanneer de verkoper de waarborgsom niet opeist en de koop niet doorgaat na verlopen van de ontbindende voorwaarden, vervalt de bankgarantie. Je ontvangt dan wel een nota voor de garantiekosten omdat de verstrekker van de bankgarantie gedurende de looptijd van de bankgarantie garant heeft gestaan voor de 10% van de koopsom.

Mocht je na die 3 dagen na het afsluiten van de koopovereenkomst toch afzien van de koop en je kunt niet verwijzen naar de ontbindende voorwaarden, dan ontvangt de verkoper de aanbetaling van 10%. Als bijvoorbeeld de bank een garantie heeft afgegeven, voldoet de bank dit bedrag. Je hebt nu een schuld aan de bank, die je hoe dan ook moet terugbetalen.

Aankoop makelaar

Ga echt voor dat droomhuis, zorg voor een scherpe onderhandeling en koop geen huis met allerlei mankementen, waar u vooraf geen weet van hebt. Laat u bij deze belangrijke beslissing begeleiden door een aankoopmakelaar. Dit heeft een groot aantal voordelen en eigenlijk is er altijd sprake van het zichzelf terugverdienen van de kosten van de makelaar.

Meer informatie aankoopmakelaar

Vrijblijvende afspraak inplannen

Verkoop makelaar

Uw huis verkopen is veel meer dan een advertentie plaatsen op een van de bekende huizensites. Aan de verkoop van uw huis zijn allerlei juridische zaken verbonden, die goed geregeld moeten worden. Daarbij helpt een goede verkoopstrategie: Deze bestaat uit de juiste prijs, onderhandeling en gerichte reclame.

Meer informatie verkoopmakelaar

Gratis waardebepaling

Een waardebepaling wordt gratis uitgevoerd en geeft een indicatie van de verwachte verkoopprijs. Daarnaast is een waardebepaling geheel vrijblijvend en geven we u een verkoopadvies.

Meer informatie gratis waardebepaling

Direct waardebepaling inplannen