De belangrijkste begrippen bij het kopen van een woning


Het kopen van een woning is best lastig. In advertenties worden allerlei termen gebruikt.


Ben Stuijts - 2020-12-03T21:44:20.964Z
🏷 begrippen 🏷 kopen woning


Bij de aankoop van een woning krijg je te maken met allerlei termen. We hebben de belangrijkste begrippen op een rij gezet:

Aankoopmakelaar

Het kopen van je eerste woning is voor veel mensen een ontzettend ingrijpende en spannende gebeurtenis. Er komt heel veel bij kijken, waardoor het verstandig is om een aankoopmakelaar in te schakelen. De aankoopmakelaar adviseert en ondersteunt je bij alle stappen in het aankoopproces. Soms betaal je een vast bedrag voor een aankoopmakelaar, of je betaalt een percentage van de aankoopprijs. Een goede aankoopmakelaar verdient zichzelf altijd terug!

Akte van levering

Als de koopovereenkomst is getekend en alle ontbindende voorwaarden zijn verlopen, dan teken je de akte van levering. Middels deze akte komt de woning op jouw naam te staan en ben je dus officieel de eigenaar.

Bouwkundige keuring

Een bouwkundige keuring is een visuele keuring van een woning die je wilt kopen (of hebt gekocht). Uit de keuring komt naar voren of de woning achterstallig onderhoud heeft en wat de kosten zijn om die gebreken te herstellen. Je kunt een bouwkundige keuring als voorbehoud opnemen in je bod op een woning. Als uit de keuring blijkt dat de kosten van herstel hoger zijn dan door verkoper vooraf aangegeven, kan je de koop ontbinden. Een andere optie is om een bouwkundige keuring uit te laten voeren tijdens de drie dagen bedenktijd na het kopen van het voorlopig koopcontract. Dit moet je dan wel af hebben afgesproken met de verkoper. Komen grote gebreken naar voren in het rapport, kan je de koop ontbinden.

Hypotheek

In veel gevallen heb je een hypotheek nodig om een woning te kopen. Je leent in dat geval geld van een geldverstrekker om de woning te kopen. Je woning is dan het onderpand van de lening. Op basis van de gekozen hypotheekvorm betaal je het bedrag terug. Je betaalt ook rente over het geld dat je leent.

Kosten Koper

Als je een woning koopt maak je kosten. Dus naast de prijs van de woning moet je rekening houden met extra kosten. Dit zijn vaak:

  • Overdrachtsbelasting (2% van het aankoopbedrag van de woning)
  • Notariskosten

Andere kosten zijn:

  • Makelaarskosten
  • Advies – en afsluitkosten hypotheek
  • Taxatiekosten
  • Een deel van de kosten koper zijn aftrekbaar voor de belasting.

Nationale Hypotheek Garantie

Onder bepaalde omstandigheden kan je een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Bij een hypotheek met NHG beperk je de financiële risico’s van je hypotheek. Omdat er minder risico’s zijn, betaal je vaak ook minder hypotheekrente. Als je een hypotheek met NHG afsluit, moet je een eenmalige premie betalen (in 2021 is dat 0,7% over het totale hypotheekbedrag). In 2021 kan je een hypotheek met NHG aanvragen voor woningen met een maximaal aankoopbedrag van €325.000,-

Ontbindende voorwaarden

Als je een bod uitbrengt op een woning kan je dat doen onder voorbehoud van een aantal voorwaarden. Op basis van deze voorwaarden kan je de koop ontbinden. Denk aan:

  • Voorbehoud van financiering
  • Voorbehoud bouwkundige keuring
  • Voorbehoud verkoop eigen woning De voorbehouden zijn een belangrijk onderdeel van de onderhandeling. Laat je dus goed adviseren!

Taxatie

Voor de aanvraag van een hypotheek heb je vrijwel altijd een officiële taxatie van de woning nodig. Een onafhankelijke en gecertificeerde taxateur zal de waarde van de woning bepalen. Dit wordt vastgelegd in een taxatierapport die de geldverstrekker zal beoordelen.

Vereniging van Eigenaren (VvE)

Wanneer je een appartement koopt, wordt je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren, ofwel de VvE. De VvE is een rechtspersoon die de gemeenschappelijke belangen van appartementseigenaars behartigt. Een VvE voert het beheer over de gemeenschap en zorgt voor de naleving van de regels.

Verkoopmakelaar

In veel gevallen krijg je te maken met een verkoopmakelaar als je een woning wilt kopen. De verkopers hebben in dat geval een verkoopmakelaar ingeschakeld die de verkoop van de woning regelt. De verkoopmakelaar zal o.a. de rondleiding verzorgen en de onderhandelingen voeren voor de verkopers. Voorlopig koopcontract

Als de onderhandelingen zijn gelukt, volgt er een koopcontract. In dit document staan alle afspraken rondom de aankoop van het huis, zoals de hoogte van de koopsom, de ontbindende voorwaarden en de datum van de overdracht. Dit is een bindend document. Het is dus belangrijk dat je het goed controleert. Zijn alle afspraken die zijn gemaakt opgenomen en klopt alles. Als je een aankoopmakelaar hebt, zal die het koopcontract voor je controleren. Als het koopcontract is ondertekend door beide partijen, heb je drie dagen bedenktijd. Je kunt tijdens die periode afzien van de koop zonder financiële gevolgen.

Vrij op naam (von)

De term vrij op naam (von) betekent dat de verkoper een aantal kosten voor zijn / haar rekening neemt. Denk aan de overdrachtsbelasting, BTW en notariskosten. Je komt vooral VON tegen bij nieuwbouwwoningen.

WOZ-waarde

Elk jaar maakt de gemeente de WOZ-waarde van elke woning bekend aan de eigenaar middels een aanslagbiljet. De WOZ-waarde is de waarde die de Gemeente toekent aan een woning op de waardepeildatum. Dat is altijd 1 januari van het vorige jaar. De WOZ-waarde is belangrijk, omdat het voor diverse zaken wordt gebruikt, zoals: gemeentelijke belastingen en de inkomstenbelasting. Ook de geldverstrekker van de hypotheek wil de WOZ waarde weten.

Aankoop makelaar

Ga echt voor dat droomhuis, zorg voor een scherpe onderhandeling en koop geen huis met allerlei mankementen, waar u vooraf geen weet van hebt. Laat u bij deze belangrijke beslissing begeleiden door een aankoopmakelaar. Dit heeft een groot aantal voordelen en eigenlijk is er altijd sprake van het zichzelf terugverdienen van de kosten van de makelaar.

Meer informatie aankoopmakelaar

Vrijblijvende afspraak inplannen

Verkoop makelaar

Uw huis verkopen is veel meer dan een advertentie plaatsen op een van de bekende huizensites. Aan de verkoop van uw huis zijn allerlei juridische zaken verbonden, die goed geregeld moeten worden. Daarbij helpt een goede verkoopstrategie: Deze bestaat uit de juiste prijs, onderhandeling en gerichte reclame.

Meer informatie verkoopmakelaar

Gratis waardebepaling

Een waardebepaling wordt gratis uitgevoerd en geeft een indicatie van de verwachte verkoopprijs. Daarnaast is een waardebepaling geheel vrijblijvend en geven we u een verkoopadvies.

Meer informatie gratis waardebepaling

Direct waardebepaling inplannen