Wie krijgt bij echtscheiding de koopwoning?


Bij echtscheiding gaat de koopwoning naar de eigenaar. Wie dat is, hangt af van uw situatie.


Ben Stuijts - 2022-01-03T16:33:59.586Z
馃彿 echtscheiding 馃彿 huis verkopen 馃彿 eigenaar


Als je gaat scheiden, moet er veel geregeld worden. Vooral als je samen een koophuis hebt. Bent u allebei eigenaar, dan moet u de woning verdelen of verkopen. U kunt ook in het echtscheidingsconvenant afspreken wie er blijft wonen.

Bepaal wie de eigenaar is

Meestal is de koper de eigenaar van de woning. Maar door een huwelijk of geregistreerd partnerschap kan dit veranderen.

Huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden

Kijk eerst of u huwelijkse voorwaarden afsloot bij de notaris. Bij een geregistreerd partnerschap heten dit partnerschapsvoorwaarden. In deze afspraken kan bijvoorbeeld staan:

  • wie de eigenaar van de woning is
  • wie er in de woning mag blijven na een scheiding

U kunt bijvoorbeeld afgesproken hebben dat de woning van u samen is, ook al is dat volgens de wet niet zo.

Gemeenschap van goederen

Heeft u een huwelijk of geregistreerd partnerschap in gemeenschap van goederen? En heeft u geen huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden? Dan bent u allebei voor de helft eigenaar van de koopwoning. Ook als een van u het huis kocht v贸贸r het huwelijk.

U bent ook allebei verantwoordelijk voor het betalen van de hypotheek. Dit heet hoofdelijke aansprakelijkheid.

Beperkte gemeenschap van goederen

Heeft u een beperkte gemeenschap van goederen? En heeft u geen huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden? Dan is het huis van u samen als:

  • u samen de woning kocht v贸贸r het huwelijk of geregistreerd partnerschap
  • een van u de woning kocht tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap

Kocht een van u de woning v贸贸r het huwelijk of geregistreerd partnerschap? Dan is die persoon de eigenaar.

Jullie verkopen de woning

Gaan jullie scheiden en wil geen van beiden in de gezamenlijke woning blijven, dan kan het huis in de verkoop. Waar moet je in deze situatie op letten?

Overwaarde of restschuld?

Voordat het huis in de verkoop gaat, moet je eerst weten wat het waard is. Hebben jullie te maken met overwaarde of een restschuld?鈥疍e woningwaarde kun je op verschillende manieren鈥痶e weten komen. Bij overwaarde krijg je jouw aandeel uitgekeerd, bij een restschuld moet je geld op tafel leggen.

Verkopen met een restschuld

Het huis kan alleen worden verkocht als de hele hypotheek wordt afgelost. Verwachten jullie een restschuld, dan moeten jullie dus op zoek naar een manier om deze schuld af te lossen. Mogelijk kan dit met spaargeld, een lening, een regeling met de geldverstrekker of met een uitkering van een spaarverzekering. Bij een hypotheek met NHG kun je hierop een beroep doen.

Neem, als je een restschuld verwacht, ruim op tijd contact op met je geldverstrekker of adviseur om te voorkomen dat de verkoop in gevaar komt.

Samen een hypotheek = samen aansprakelijk

Zolang het huis niet verkocht is en de hypotheek niet afgelost, zijn jullie beiden hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van de hypotheeklasten. De hypotheekverstrekker kan dus bij beiden geld opeisen, ook als een van jullie al is verhuisd of als je samen hebt afgesproken dat een van de twee de hypotheeklasten betaalt.

Fiscale partners

Wonen jullie apart van elkaar? Het kan zijn dat jullie toch nog fiscale partners zijn. Jullie blijven fiscale partners totdat deze twee dingen allebei geregeld zijn:

  1. Er is een verzoek tot scheiding of scheiding van tafel en bed ingediend bij de rechter.
  2. Jullie staan niet meer samen op hetzelfde adres ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie.

Is de woning voor jou niet meer je hoofdverblijf, maar betaal je nog wel mee? Dan heb je officieel geen recht meer op hypotheekrenteaftrek. Voor dit probleem heeft de Belastingdienst de echtscheidingsregeling in het leven geroepen, waarmee je nog tot twee jaar na je vertrek uit jullie gezamenlijke huis de hypotheekrente mag aftrekken.

Bijleenregeling

Als jullie je huis verkopen vanwege een scheiding, krijg je te maken met de bijleenregeling. De vrijkomende overwaarde op jullie huis mag je tot drie jaar na de verkoop gebruiken voor de aankoop van een andere woning. Koop je binnen drie jaar na jullie scheiding een ander huis? Dan moet je jouw deel van de overwaarde uit het gezamenlijke huis inbrengen in je nieuwe huis. Doe je dat niet? Dan krijg je over dit bedrag geen hypotheekrenteaftrek.

Volgende woning kopen?

Wil je een volgende woning kopen? Houd er rekening mee dat je pas zelfstandig een koopovereenkomst kunt sluiten en een hypotheek kunt aangaan als je een getekend echtscheidingsconvenanthebt鈥痚n als鈥痙e echtscheiding鈥痠s鈥痷itgesproken door de rechtbank en ingeschreven bij de gemeente.

Aankoop makelaar

Ga echt voor dat droomhuis, zorg voor een scherpe onderhandeling en koop geen huis met allerlei mankementen, waar u vooraf geen weet van hebt. Laat u bij deze belangrijke beslissing begeleiden door een aankoopmakelaar. Dit heeft een groot aantal voordelen en eigenlijk is er altijd sprake van het zichzelf terugverdienen van de kosten van de makelaar.

Meer informatie aankoopmakelaar

Vrijblijvende afspraak inplannen

Verkoop makelaar

Uw huis verkopen is veel meer dan een advertentie plaatsen op een van de bekende huizensites. Aan de verkoop van uw huis zijn allerlei juridische zaken verbonden, die goed geregeld moeten worden. Daarbij helpt een goede verkoopstrategie: Deze bestaat uit de juiste prijs, onderhandeling en gerichte reclame.

Meer informatie verkoopmakelaar

Gratis waardebepaling

Een waardebepaling wordt gratis uitgevoerd en geeft een indicatie van de verwachte verkoopprijs. Daarnaast is een waardebepaling geheel vrijblijvend en geven we u een verkoopadvies.

Meer informatie gratis waardebepaling

Direct waardebepaling inplannen