Waar let je als koper op tijdens de laatste bezichtiging voor de sleuteloverdacht?


Tijdens de eindinspectie ga je voor de laatste keer voordat het officieel jouw woning is, de woning bezichtigen. Omdat je hierna gaat tekenen voor de overdracht, is het belangrijk dat je op de juiste dingen let.


Ben Stuijts - 2021-01-15T12:08:22.856Z
🏷 eindinspectie


Tijdens de eindinspectie ga je voor de laatste keer voordat het officieel jouw woning is, de woning bezichtigen. Omdat je hierna gaat tekenen voor de overdracht, is het belangrijk dat je op de juiste dingen let. Tussen de aankoop en de levering zit vaak namelijk een periode van minimaal 2 à 3 maanden. In die tijd kan er veel gebeurd zijn met het huis.

De overgenomen (roerende) zaken

Neem je dingen over van de verkoper, bijvoorbeeld de vloer, meubels of gordijnen? Dan is dat waarschijnlijk bij het tekenen van de koopakte afgesproken middels de lijst van (roerende) zaken. Controleer tijdens deze laatste bezichtiging of alle spullen - in goede staat - aanwezig zijn.

Nieuwe schade?

Tijdens een verhuizing kan het nog weleens voorkomen dat (grote) meubels schade veroorzaken in de vloer, de trap of de muur. Het huis staat (zo goed als) leeg, dus mocht iets zijn beschadigd zijn, dan is de kans groter dat je het tegenkomt.

De meterstanden

Bij het aanvragen van gas/water/licht wordt gevraagd naar de meterstanden op het moment van de overdracht. Zowel koper als verkoper moeten hierbij dezelfde standen hebben genoteerd.

De werking van elektrische apparaten

De inspectie kan het beste worden gedaan als de woning nog is aangesloten op gas/water/licht. Controleer elektrische apparatuur, zoals de koelkast en mechanische ventilatie.

Water!

Zorg dat je alles controleert rondom water: zijn er geen vochtplekken als gevolg van lekkage? Werken de kranen (voornamelijk het warme water)? Zet ook eens de thermostaat hoog om te voelen of de verwarming werkt.

Het kopen van een woning is voor de meeste mensen een van de grootste aankopen in hun leven. Ondanks dat de eindinspectie slechts een formaliteit lijkt, is alertheid zeker aan te raden voordat je de papieren tekent. Zo kom je later niet voor verrassingen te staan. Voldoet het huis toch niet aan de gemaakte afspraken, dan moeten de verkoper en koper hier afspraken over maken. De betrokken makelaars hebben hier een adviserende rol in.

Aankoop makelaar

Ga echt voor dat droomhuis, zorg voor een scherpe onderhandeling en koop geen huis met allerlei mankementen, waar u vooraf geen weet van hebt. Laat u bij deze belangrijke beslissing begeleiden door een aankoopmakelaar. Dit heeft een groot aantal voordelen en eigenlijk is er altijd sprake van het zichzelf terugverdienen van de kosten van de makelaar.

Meer informatie aankoopmakelaar

Vrijblijvende afspraak inplannen

Verkoop makelaar

Uw huis verkopen is veel meer dan een advertentie plaatsen op een van de bekende huizensites. Aan de verkoop van uw huis zijn allerlei juridische zaken verbonden, die goed geregeld moeten worden. Daarbij helpt een goede verkoopstrategie: Deze bestaat uit de juiste prijs, onderhandeling en gerichte reclame.

Meer informatie verkoopmakelaar

Gratis waardebepaling

Een waardebepaling wordt gratis uitgevoerd en geeft een indicatie van de verwachte verkoopprijs. Daarnaast is een waardebepaling geheel vrijblijvend en geven we u een verkoopadvies.

Meer informatie gratis waardebepaling

Direct waardebepaling inplannen