Wat is de herbouwwaarde van mijn woning?


Wil je een opstalverzekering afsluiten? Dan moet je meestal de herbouwwaarde van je woning invullen. Om deze te berekenen, hebben verzekeraars een handig hulpmiddel gemaakt: de herbouwwaardemeter. Met deze meter reken je de herbouwwaarde eenvoudig uit.


Ben Stuijts - 2021-01-08T11:35:18.678Z
🏷 herbouwwaarde 🏷 opstalverzekering


De herbouwwaarde is het bedrag dat een verzekerde nodig heeft om een woning, als deze totaal verloren zou gaan, weer op te bouwen in dezelfde staat en volgens de huidige bouwvereisten. De Herbouwwaardemeter wordt jaarlijks aangepast op basis van cijfers van een groot technisch adviesbureau. Deze cijfers zijn berekend aan de hand van constructieprijzen, (innovatief) materiaalgebruik, en aangepaste en uitgebreide bouwregelgeving. Bij de berekening wordt niet uitgegaan van de actuele dagprijzen. De golfbewegingen in de economie zijn immers van invloed op deze prijzen. Daarom gaat het Verbond voor de Herbouwwaardemeter uit van de structurele kostenontwikkeling.

Veel mensen zijn onderverzekerd omdat de herbouwwaarde (het verzekerde bedrag) bij uw opstalverzekering te laag is. Soms is de herbouwwaarde oorspronkelijk te laag geschat, maar vaak is deze (ook) door de jaren heen achtergebleven is bij de werkelijke waarde. Dit komt vooral omdat de verzekeraars de herbouwwaarde te weinig hebben geïndexeerd.

Hoe dan ook, u bent verantwoordelijk voor bewaking van de waarde en u bent de sigaar bij brand, of andere rampen.

Om de tool te kunnen gebruiken, moet u een aantal gegevens invoeren onder andere de inhoud van de woning in m3.

Als je een herbouwwaardemeter gebruikt bij het aanvragen van een opstalverzekering, krijg je van je verzekeraar garantie tegen onderverzekering. Dit houdt in dat je niet te laag verzekerd kunt zijn, ook als de herbouwwaardemeter een te laag bedrag aangaf. Als bij schade blijkt dat de herbouwwaarde te laag is ingeschat, krijg je toch de volledige schade uitbetaald.

Bereken hier eenvoudig de herbouwwaarde van uw woning

Aankoop makelaar

Ga echt voor dat droomhuis, zorg voor een scherpe onderhandeling en koop geen huis met allerlei mankementen, waar u vooraf geen weet van hebt. Laat u bij deze belangrijke beslissing begeleiden door een aankoopmakelaar. Dit heeft een groot aantal voordelen en eigenlijk is er altijd sprake van het zichzelf terugverdienen van de kosten van de makelaar.

Meer informatie aankoopmakelaar

Vrijblijvende afspraak inplannen

Verkoop makelaar

Uw huis verkopen is veel meer dan een advertentie plaatsen op een van de bekende huizensites. Aan de verkoop van uw huis zijn allerlei juridische zaken verbonden, die goed geregeld moeten worden. Daarbij helpt een goede verkoopstrategie: Deze bestaat uit de juiste prijs, onderhandeling en gerichte reclame.

Meer informatie verkoopmakelaar

Gratis waardebepaling

Een waardebepaling wordt gratis uitgevoerd en geeft een indicatie van de verwachte verkoopprijs. Daarnaast is een waardebepaling geheel vrijblijvend en geven we u een verkoopadvies.

Meer informatie gratis waardebepaling

Direct waardebepaling inplannen