Hypotheek afsluiten als je (bijna) gepensioneerd bent


Kun je een hypotheek afsluiten als je bijna met pensioen bent? Gelden daar andere regels voor?


Ben Stuijts - 2021-03-24T21:23:21.919Z
🏷 hypotheek 🏷 pensioen


Er zijn genoeg redenen om op latere leeftijd een huis te kopen. Misschien wilt u uw kinderen achterna reizen of wilt u gelijkvloers wonen. Goed om te weten: de Nederlandse hypotheekaanbieders hanteren geen maximum leeftijd voor het afsluiten van een hypotheek. Ook zijn er geen afwijkende voorwaarden qua extra kosten of renteopslag.

Gaat u over minder dan tien jaar met pensioen? Dan neemt de hypotheekadviseur uw pensioeninkomen al mee bij de berekening voor de hypotheek. Als u weinig heeft opgebouwd, kan dit flink drukken op de maximale leencapaciteit. Houd hier dus rekening mee.

Hierdoor kan het zo zijn dat een 55-jarige met een bruto-inkomen van €60.000 wel een hypotheek van €275.000 kan afsluiten, maar een 57-jarige met hetzelfde inkomen niet. Ook kan de bank aanvullende eisen stellen, zoals versneld moeten aflossen na pensionering.

NHG biedt mogelijkheden voor 55-plussers

Bij gelijkblijvende of lagere woonlasten ná verhuizing, mag de bank bij een hypotheek met NHG de werkelijke woonlasten als uitgangspunt nemen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een (deels) aflossingsvrije hypotheek. Hierdoor kunt u meer lenen dan bij een hypotheek die u volledig aflost.

Een NHG-hypotheek is in 2021 mogelijk voor woningen van maximaal €325.000 (of €344.500 voor woningen met energiebesparende voorzieningen). Om gebruik te kunnen maken van de werkelijke woonlastennorm moet de rente wel voor minstens 20 jaar vaststaan.

Er zijn situaties waarin de nieuwe werkelijke maandlast hoger mag uitvallen dan de oude werkelijke maandlast. Dit moet de bank vooraf bespreken met het Waarborgfonds Eigen Woningen, die de NHG uitvoert. Dat is bijvoorbeeld het geval als:

  • de klant in de nieuwe situatie (veel) meer gaat aflossen op de hypotheek.
  • als de verhuizing dringend gewenst is, bijvoorbeeld vanwege gezondheidsredenen.

Er zijn situaties waarin de rente korter vast kan staan dan de voorgeschreven 20 jaar met een minimum van 10 jaar. Dat is het geval als:

  • de jongste partner aan het einde van de rentevaste periode 85 jaar of ouder is.
  • de hypotheek lager is dan 50% van de woningwaarde. De bank dient wel te onderbouwen dat het inkomen van de klant voldoende blijft in de toekomst is om het risico van een kortere rentevaste periode te kunnen dragen.
  • de hypotheek na afloop van de kortere rentevaste periode volledig is afgelost.

Overlijdensrisicoverzekering

Waar u wel om moet denken, is de overlijdensrisicoverzekering. Deze dient u af te sluiten als u meer dan een bepaald deel van de woningwaarde leent. Bij een niet-NHG hypotheek is dit als u meer dan 80% van de woningwaarde leent. De premie hiervan is bijvoorbeeld hoger als u ouder bent. En zo’n verzekering heeft vaak wel een maximum leeftijd, meestal tussen de 75 en 80 jaar.

Ziet u de verzekering en de bijkomende premie niet zitten? Dan is het een mogelijkheid om minder dan het deel van de woningwaarde dat de hypotheek heeft gekoppeld aan een verplichte overlijdensrisicoverzekering, te lenen als hypotheek. Als u genoeg spaargeld heeft of overwaarde op uw huidige woning, kunt u dat gebruiken om het resterende bedrag aan te vullen.

Aankoop makelaar

Ga echt voor dat droomhuis, zorg voor een scherpe onderhandeling en koop geen huis met allerlei mankementen, waar u vooraf geen weet van hebt. Laat u bij deze belangrijke beslissing begeleiden door een aankoopmakelaar. Dit heeft een groot aantal voordelen en eigenlijk is er altijd sprake van het zichzelf terugverdienen van de kosten van de makelaar.

Meer informatie aankoopmakelaar

Vrijblijvende afspraak inplannen

Verkoop makelaar

Uw huis verkopen is veel meer dan een advertentie plaatsen op een van de bekende huizensites. Aan de verkoop van uw huis zijn allerlei juridische zaken verbonden, die goed geregeld moeten worden. Daarbij helpt een goede verkoopstrategie: Deze bestaat uit de juiste prijs, onderhandeling en gerichte reclame.

Meer informatie verkoopmakelaar

Gratis waardebepaling

Een waardebepaling wordt gratis uitgevoerd en geeft een indicatie van de verwachte verkoopprijs. Daarnaast is een waardebepaling geheel vrijblijvend en geven we u een verkoopadvies.

Meer informatie gratis waardebepaling

Direct waardebepaling inplannen