Hypotheek offerte, duur en kosten verlenging


Een hypotheek offerte heeft een beperkte geldigheid. Lees hier over de geldigheidsduur van de verschillende aanbieders en de kosten van verlenging.


Ben Stuijts - 2020-12-24T12:54:33.340Z
🏷 hypotheek 🏷 geldigheid 🏷 kosten verlenging


Een hypotheekofferte is een bindend aanbod van een geldverstrekker (bijvoorbeeld bank, verzekeraar of pensioenfonds). In de offerte zijn het financieringsbedrag, de aflossingsvorm, de looptijd en de rente.

Hypotheek aanvragen

Nadat je hebt besloten welke hypotheek je wilt, vraag jij of je hypotheekadviseur een offerte aan bij de geldverstrekker. In veel gevallen ontvang je eerst een renteaanbod. Door ondertekening van deze verklaring kun je de rente vastzetten.

Bindende hypotheekofferte

Na het aanleveren van alle gevraagde documenten, denk bijvoorbeeld aan salarisstroken, werkgeversverklaring, taxatierapport en koopovereenkomst, ontvang je na acceptatie van deze stukken de bindende hypotheekofferte en bijbehorende stukken. De eerste 14 dagen mag de geldverstrekker de offerte niet intrekken of wijzigen. Je adviseur neemt de offerte met je door en vult deze waar nodig samen met je in. Klopt de informatie en ben je akkoord met de voorwaarden? Dan kun je ondertekenen.

Geldigheidsduur en verlenging

Op een hypotheekofferte staan twee data: de offertedatum en de uiterste passeerdatum. De offertedatum geeft aan tot wanneer het aanbod geldig is. Voor deze datum moet je tekenen en de offerte terugsturen naar de geldverstrekker. De offerte is vervolgens, afhankelijk van de geldverstrekker, twee tot zeven maanden geldig tot de passeerdatum aanbreekt. Voor deze datum moet je naar de notaris om de hypotheekakte te tekenen. Anders vervalt de offerte.

Duur van de offerte verlengen: Bereidstellingsprovisie

Je kunt de periode tot de passeerdatum vaak verlengen met enkele maanden. Hierdoor heb je de garantie dat het renteaanbod uit je offerte ook voor de verlengingsperiode geldt, ook al stijgt de rente in de tussentijd. De geldverstrekker kan hiervoor wel bereidstellingsprovisie (verlengingskosten) in rekening brengen. De bereidstellingsprovisie is fiscaal aftrekbaar en bedraagt in de meeste gevallen 0,20 % of 0,25 % van de hypotheeksom per maand. Bij sommige geldverstrekkers betaal je alleen provisie als de rente tussentijds stijgt. Andere brengen de provisie sowieso in rekening.

Hieronder een overzicht van de verschillende aanbieders, met de standaard duur van de offerte en de kosten van verlenging, handig in 1 overzicht:

tarieven-verlengen-hypotheken.png

Aankoop makelaar

Ga echt voor dat droomhuis, zorg voor een scherpe onderhandeling en koop geen huis met allerlei mankementen, waar u vooraf geen weet van hebt. Laat u bij deze belangrijke beslissing begeleiden door een aankoopmakelaar. Dit heeft een groot aantal voordelen en eigenlijk is er altijd sprake van het zichzelf terugverdienen van de kosten van de makelaar.

Meer informatie aankoopmakelaar

Vrijblijvende afspraak inplannen

Verkoop makelaar

Uw huis verkopen is veel meer dan een advertentie plaatsen op een van de bekende huizensites. Aan de verkoop van uw huis zijn allerlei juridische zaken verbonden, die goed geregeld moeten worden. Daarbij helpt een goede verkoopstrategie: Deze bestaat uit de juiste prijs, onderhandeling en gerichte reclame.

Meer informatie verkoopmakelaar

Gratis waardebepaling

Een waardebepaling wordt gratis uitgevoerd en geeft een indicatie van de verwachte verkoopprijs. Daarnaast is een waardebepaling geheel vrijblijvend en geven we u een verkoopadvies.

Meer informatie gratis waardebepaling

Direct waardebepaling inplannen