Wanneer kunt u de startersvrijstelling krijgen (overdrachtsbelasting)?


Download hier het formulier dat u nodig heeft om de vrijstelling voor starters van de overdrachtsbelasting aan te vragen.


Ben Stuijts - 2020-12-31T21:17:08.117Z
🏷 overdrachtsbelasting 🏷 formulier


Als u voldoet aan de volgende 3 voorwaarden, hebt u recht op de startersvrijstelling:

  • U koopt vanaf 1 januari 2021 een woning waarin u zélf voor langere tijd gaat wonen.
  • U bent op het moment van de koop 18 jaar of ouder, maar nog geen 35 jaar.
  • U kreeg niet eerder deze startersvrijstelling.

U moet verklaren dat u zélf voor langere tijd in uw woning gaat wonen. Daarvoor vult u de Verklaring overdrachtsbelasting startersvrijstelling in. De ondertekende verklaring moet vóór de overdracht van de woning in het bezit zijn van de notaris. De notaris voegt uw verklaring bij de akte.

Download hier het formulier om de vrijstelling van overdrachtsbelasting aan te vragen voor starters

Let op!

Vanaf 1 april 2021 geldt nog 1 extra voorwaarde voor de startersvrijstelling: De woning (inclusief aanhorigheden, zoals de tuin, garage en schuur) mag in totaal niet duurder zijn dan € 400.000

Voorbeeld U koopt op 15 april 2021 samen met uw partner een woning, waarvan u beiden voor de helft eigenaar wordt. De koopprijs is € 410.000. Omdat dit bedrag hoger is dan € 400.000 hebt u beiden geen recht op de vrijstelling.

Aankoop makelaar

Ga echt voor dat droomhuis, zorg voor een scherpe onderhandeling en koop geen huis met allerlei mankementen, waar u vooraf geen weet van hebt. Laat u bij deze belangrijke beslissing begeleiden door een aankoopmakelaar. Dit heeft een groot aantal voordelen en eigenlijk is er altijd sprake van het zichzelf terugverdienen van de kosten van de makelaar.

Meer informatie aankoopmakelaar

Vrijblijvende afspraak inplannen

Verkoop makelaar

Uw huis verkopen is veel meer dan een advertentie plaatsen op een van de bekende huizensites. Aan de verkoop van uw huis zijn allerlei juridische zaken verbonden, die goed geregeld moeten worden. Daarbij helpt een goede verkoopstrategie: Deze bestaat uit de juiste prijs, onderhandeling en gerichte reclame.

Meer informatie verkoopmakelaar

Gratis waardebepaling

Een waardebepaling wordt gratis uitgevoerd en geeft een indicatie van de verwachte verkoopprijs. Daarnaast is een waardebepaling geheel vrijblijvend en geven we u een verkoopadvies.

Meer informatie gratis waardebepaling

Direct waardebepaling inplannen