WOZ-waarde en marktwaarde, wat is het verschil?


Er zijn echter verschillende manieren om de waarde van een woning te bepalen, zoals de WOZ-waarde en de marktwaarde. In deze blog gaan we dieper in op het verschil tussen deze twee waardebepalingsmethoden.


- 2023-01-30T14:42:52Z
🏷 waardebepaling 🏷 woz waarde


Wanneer gaat kopen of verkopen, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de waarde de woning. Er zijn echter verschillende manieren om de waarde van een woning te bepalen, zoals de WOZ-waarde en de marktwaarde.

Waar worden deze waardes voor gebruikt, hoe worden ze bepaald en hoe kun je ze vergelijken? Door het begrijpen van het verschil tussen de WOZ-waarde en de marktwaarde, kun je een weloverwogen beslissing maken bij het kopen of verkopen van een woning.

De WOZ-waarde

De WOZ-waarde (Wet WOZ) is de waarde van een woning zoals deze is vastgesteld door de gemeente voor onroerendezaakbelastingen. De WOZ-waarde is gebaseerd op de waarde van een woning op 1 januari van het voorafgaande kalenderjaar. De verkoopcijfers komen uit het jaar dáárvoor. Jouw WOZ-waarde voor 2023 heeft dus als peildatum 1 januari 2022 en is gebaseerd op verkoopcijfers uit 2021. Hierdoor loopt de WOZ-waarde altijd achter op de marktwaarde. De eigenaar van de woning kan bezwaar maken tegen de vastgestelde waarde.

De marktwaarde

De marktwaarde van een woning is de waarde die op een bepaald moment op de markt zou kunnen worden behaald als de woning wordt verkocht. De marktwaarde wordt bepaald door de huidige vraag en aanbod op de woningmarkt, evenals factoren zoals de grootte, de staat, de locatie en de bouwperiode van de woning. De marktwaarde kan variëren afhankelijk van de tijd en de marktomstandigheden. Een makelaar of een taxateur kan een woning inspecteren en de marktwaarde schatten. De marktwaarde wordt vaak gebruikt bij verkoop of aankoop van een woning en is belangrijk voor beide partijen om een eerlijke prijs vast te stellen.

Belangrijke verschillen tussen de WOZ-waarde en de marktwaarde

De WOZ-waarde verschilt dus vaak sterk met de marktwaarde en de vraagprijs van een huis. Bij het kopen en verkopen van een woning is de marktwaarde altijd leidend. Deze kun je gratis laten bepalen door een makelaar bij jou in de buurt. Heb je vragen over het bepalen van de waarde van jouw woning? Neem dan gerust contact met ons op.