Hieronder vindt u een aantal handige artikelen, waarin verschillende onderwerpen toegelicht worden. Met enige regelmaat worden nieuwe artikelen toegevoegd.
Bij de aankoop van een vakantiewoning in Nederland komt een aantal fiscale aspecten kijken. Hoe werkt het met de omzetbelasting?
Als je een woning koopt, moet je meestal 10% van de koopsom als garantie op de rekening van de notaris storten. In plaats van met eigen geld kun je dat ook regelen met een bankgarantie.
Het begin van een nieuw jaar betekent vaak een verandering in verschillende wetten en regels. Wat gaat er precies veranderen per 1 januari 2022?
Bij echtscheiding gaat de koopwoning naar de eigenaar. Wie dat is, hangt af van uw situatie.
Een exoneratiebeding is een bepaling die aansprakelijkheid uitsluit, die er anders op basis van de wet wel zou zijn.
Huiseigenaren zijn verplicht bij oplevering, verkoop of verhuur van de woning een geldig (definitief) energielabel te overhandigen. Per 1 januari 2022 kan de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) ook handhaven op de advertentieverplichting wanneer er nog geen definitief energielabel is afgegeven voor de woning.
Tijdens een bezichtiging komt er veel op je af. Vooraf een vragenlijst maken kan je daarom helpen. Maar wat voor vragen stel je dan? Hieronder wat vragen om vooraf te noteren, ze kunnen ook voor jou van toepassing zijn.
Ook in 2022 zijn er weer veranderingen in de regels rondom hypotheken. Zo gaat de maximale hypotheekrenteaftrek verder omlaag en kun je meer lenen als je een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) afsluit. Hieronder vind je de belangrijkste wijzigingen.
Tegenwoordig komt het veel voor dat gehuwde stellen samen in een huis wonen terwijl dat huis niet op naam van beide partners staat.
Kun je een hypotheek afsluiten als je bijna met pensioen bent? Gelden daar andere regels voor?
Tijdens de eindinspectie ga je voor de laatste keer voordat het officieel jouw woning is, de woning bezichtigen. Omdat je hierna gaat tekenen voor de overdracht, is het belangrijk dat je op de juiste dingen let.
Heb je een woning online gevonden die je graag wil bezichtigen? Neem deze checklist huis bezichtigen mee, zo ben je goed voorbereid!
Wil je een opstalverzekering afsluiten? Dan moet je meestal de herbouwwaarde van je woning invullen. Om deze te berekenen, hebben verzekeraars een handig hulpmiddel gemaakt: de herbouwwaardemeter. Met deze meter reken je de herbouwwaarde eenvoudig uit.
Download hier het formulier dat u nodig heeft om de vrijstelling voor starters van de overdrachtsbelasting aan te vragen.
Een hypotheek offerte heeft een beperkte geldigheid. Lees hier over de geldigheidsduur van de verschillende aanbieders en de kosten van verlenging.
Vanaf 1 januari 2021 wordt ook het energielabel bepaald op basis van NTA 8800. Dit energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van het gebouw. Daarnaast geeft het label inzicht in verbetermaatregelen die kunnen bijdragen aan de energiezuinigheid en het comfort van het gebouw.
Kopers van 18 tot 35 jaar betalen eenmalig geen overdrachtsbelasting bij aankoop van een woning. Dat maakt de aankoop van een woning voor hen een stuk goedkoper.
Het kopen van een woning is best lastig. In advertenties worden allerlei termen gebruikt.
Leuk artikel in het Groot Hellevoet: Voorne Makelaars is een jong bedrijf met makelaar en bouwkundig ingenieur Ben Stuijts aan het roer.
Bent u het met de verkoper eens geworden over de prijs van uw nieuwe huis? Dan is het nu tijd om alle afspraken vast te leggen in een voorlopige koopovereenkomst. Maar wat hoort er eigenlijk allemaal in een koopovereenkomst te staan?
Wellicht heeft u bij uw verdiepingstocht het begrip hypotheekrenteaftrek al eens voorbij zien komen; een veelvoorkomende term in de wereld van hypotheken. Maar wat houdt dit eigenlijk in en wanneer heeft u recht op aftrek hypotheekrente?
Welke ontbindende voorwaarden zijn er en welke zijn verstandig om te gebruiken?