Wat is de herbouwwaarde van mijn woning


Wil je een opstalverzekering afsluiten? Dan moet je meestal de herbouwwaarde van je woning invullen. Om deze te berekenen, hebben verzekeraars een handig hulpmiddel gemaakt: de herbouwwaardemeter. Met deze meter reken je de herbouwwaarde eenvoudig uit.


- 2022-07-09T21:13:58Z
🏷 herbouwwaarde 🏷


De herbouwwaarde is het bedrag dat een verzekerde nodig heeft om een woning, als deze totaal verloren zou gaan, weer op te bouwen in dezelfde staat en volgens de huidige bouwvereisten. De Herbouwwaardemeter wordt jaarlijks aangepast op basis van cijfers van een groot technisch adviesbureau. Deze cijfers zijn berekend aan de hand van constructieprijzen, (innovatief) materiaalgebruik, en aangepaste en uitgebreide bouwregelgeving. Bij de berekening wordt niet uitgegaan van de actuele dagprijzen. De golfbewegingen in de economie zijn immers van invloed op deze prijzen. Daarom gaat het Verbond voor de Herbouwwaardemeter uit van de structurele kostenontwikkeling.

Veel mensen zijn onderverzekerd omdat de herbouwwaarde (het verzekerde bedrag) bij uw opstalverzekering te laag is. Soms is de herbouwwaarde oorspronkelijk te laag geschat, maar vaak is deze (ook) door de jaren heen achtergebleven is bij de werkelijke waarde. Dit komt vooral omdat de verzekeraars de herbouwwaarde te weinig hebben geïndexeerd.

Hoe dan ook, u bent verantwoordelijk voor bewaking van de waarde en u bent de sigaar bij brand, of andere rampen.

Om de tool te kunnen gebruiken, moet u een aantal gegevens invoeren onder andere de inhoud van de woning in m3.

Als je een herbouwwaardemeter gebruikt bij het aanvragen van een opstalverzekering, krijg je van je verzekeraar garantie tegen onderverzekering. Dit houdt in dat je niet te laag verzekerd kunt zijn, ook als de herbouwwaardemeter een te laag bedrag aangaf. Als bij schade blijkt dat de herbouwwaarde te laag is ingeschat, krijg je toch de volledige schade uitbetaald.

Bereken hier eenvoudig de herbouwwaarde van uw woning