Welke vragen moet ik stellen bij het bezichtigen van een huis?


Tijdens een bezichtiging komt er veel op je af. Vooraf een vragenlijst maken kan je daarom helpen. Maar wat voor vragen stel je dan? Hieronder wat vragen om vooraf te noteren, ze kunnen ook voor jou van toepassing zijn.


- 2022-11-17T21:01:45Z
­čĆĚ bezichtiging


Mogelijke gebreken?

Als koper heb je onderzoeksplicht, en als makelaar en verkoper heb je de informatieplicht. Kijk daarom goed of je scheuren of vochtplekken tegenkomt, en vraag de makelaar wat de oorzaak is van deze mogelijke gebreken. Erachter komen dat er hoge reparatiekosten voor de fundering zijn als je het huis al hebt gekocht, is natuurlijk niet waar je op zit te wachten. Als je echt interesse hebt in het kopen van de woning, is het daarom in de meeste gevallen aan te raden een bouwkundige keuring te laten doen. Deze kun je bij het plaatsen van je bod ook opnemen als ontbindende voorwaarde.

Naast wie woon ik?

Vraag de makelaar over de mensen uit de straat en buurt. Hoe zijn de gezinssamenstellingen en hoe gaat men met elkaar om? Is er (bij een appartement) een actieve Vereniging van Eigenaren (VvE) of worden er vaak straatfeesten georganiseerd? Zijn er nog andere pluspunten en minpunten? Een nog betere manier om hier antwoord op te krijgen, bel even bij de buren aan om ze te vragen naar hun ervaringen met de buurt, de straat of het flatgebouw.

Hoe duurzaam is het huis?

Voordat je de woning eventueel betrekt, wil je weten aan welke kosten je toe bent. Vraag daarom hoeveel geld je kwijt bent aan maandlasten voor o.a. gas en licht. Behalve dat het je ecologische voetafdruk verkleint, levert het ook financieel wat op als je een duurzaam (of verduurzaamd) huis hebt. En je huis wordt meer waard als deze geïsoleerd is.

Zijn er spullen die ik kan overnemen?

Als er niks is afgesproken, wordt de woning in principe kaal opgeleverd. Het komt natuurlijk voor dat de verkoper dingen in het huis wil laten, bijvoorbeeld gordijnen, lampen en vloeren. Vraag de makelaar daarom naar de lijst van (roerende) zaken en maak goede afspraken als je roerende zaken wil overnemen van de verkoper.

Waarom wordt de woning verkocht?

De reden waarom de woning verkocht wordt, kan veel zeggen. Gaat iemand groter wonen vanwege gezinsuitbreiding of is er bonje met de buren en veel onderhoud aan het huis? Voor het bepalen van je bod kan het ook goed zijn om er zo achter te komen hoe snel de verkoper van het huis af wil.

Zijn er al meer bezichtigingen geweest?

En hoe lang staat de woning al te koop? Hiermee kom je erachter hoe populair de woning is. Ook dat kan je helpen bij het bepalen van je bod.

Samen zie je meer dan alleen

Een aankoopmakelaar blijft tijdens jouw zoektocht naar de woning objectief (en kritischer), weet precies waar hij of zij op moet letten en kan jou daarom adviseren. En mocht je na de (tweede) bezichtiging nog steeds gek zijn op de woning, dan kan je aankoopmakelaar ook de onderhandeling voor je aangaan.

Ben je op zoek naar een aankoopmakelaar? Wij willen je graag hierbij helpen. Bel ons op 0181 899 313 voor een vrijblijvende kennismaking of stuur een bericht via de website.